Politiek

Column - Klimaatzonde

Op mijn bureau ligt al een week de groenbijlage van de Volkskrant, van vorig weekend. Waarin, onder anderen, prominente Nederlanders die een rol spelen in het klimaatdebat werden gevraagd naar hun 'kleine klimaatzonde'. Altijd leuk, natuurlijk, om mensen die ons vertellen hoe het moet, zelf de maat te nemen. Want ook zij doen vanzelfsprekend wel eens iets wat eigenlijk niet goed is.

Duurzame energie wil maar niet doorbreken

De vergroening van de Nederlandse energiemarkt wil maar geen vaart krijgen. Het aandeel van duurzame energie in de totale energievoorziening is ook vorig jaar weer nauwelijks gestegen. Ten opzichte van 2007 kwam er een half procentpunt bij: 3,4 procent van de Nederlandse energievoorziening kon in 2008 duurzaam worden genoemd.

Recycling gaat strijd aan met verbranding

Jarenlang stond afvalverbranding in een zeer positief daglicht. Maar het tij lijkt te keren. Politici in de Tweede Kamer zijn van mening dat verbranden 'uit' is. En ook afvalverwerkers zetten steeds meer in op recycling.

Column - Verduurzaamd hout

Deze winter heb ik me voor een artikel dat ik wilde schrijven, verdiept in het onderwerp verduurzaamd hout. Ik had daar tot dat moment altijd een neutrale tot positieve associatie bij. Verduurzamen, dat heeft met duurzaamheid te maken, dacht ik. Dat zal dus wel goed zijn. Dat bleek een hele domme gedachte.

Milieuzak mag toch blijven

Het protestlied van Groningse gemeenteraadsleden tegen het verdwijnen van de zogeheten milieuzak lijkt succes te hebben gehad. De speciale afvalzak, waarmee in de plaatsen Leek, Marum en Grootegast sinds 2005 kunststofafval huis aan huis wordt ingezameld, mag toch blijven.

Groningers zingen voor behoud van milieuzak

"Wij willen onze pakken, onze pakken in de zak." Zo begint het protestlied dat de gemeenteraden van de Groningse plaatsen Leek, Marum en Grootegast onlangs hebben opgenomen. Het lied is een pleidooi voor het behoud van de zogeheten milieuzak. Die speciale afvalzak, waarmee de drie gemeentes sinds 2005 met veel succes kunststofafval scheiden, dreigt te sneuvelen door het beleid van milieuminister Cramer.

Kringloopwinkels: maak lage btw mogelijk

Zeer teleurstellend, maar wij zijn nog lang niet uitgestreden. Zo reageren de Nederlandse kringloopbedrijven op een brief van Jan Kees de Jager. De CDA-staatssecretaris van Financiën liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat hij geen mogelijkheid ziet om kringloopbedrijven in het lage btw-tarief van 6 procent te krijgen. In België bestaat die mogelijkheid wel.

'Groen-rechts werkt niet'

De nieuwe groen-rechtse koers van de VVD – die zowel gericht is op economische groei als op milieubescherming - werkt niet. Het is simplistisch om erop te vertrouwen dat technologie, innovatie en marktwerking de huidige milieuproblemen kunnen oplossen. Al was het maar omdat de praktijk van de afgelopen decennia heeft uitgewezen dat ze dat niet doen. Dat stelt politicoloog Bram Büscher, die volgende maand promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Druten houdt het meeste afval apart

Milieuwethouder Michel Lepoutre uit Druten is trots. De Gelderse gemeente is uitgeroepen tot afvalscheidingskampioen van Nederland. Dat gebeurde kort geleden tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres in Nieuwegein.

Stadsdelen Amsterdam ontdekken groene daken

Na het Amsterdamse stadsdeel Centrum (88.000 inwoners) komt nu ook Oud-Zuid (ruim 83.000) met een subsidieregeling om groene daken in het stadsdeel te stimuleren. En ook andere stadsdelen in Amsterdam raken geleidelijk aan bekend met de duurzame dakbedekking die bestaat uit mossen, gras en andere planten.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen