Duurzaam ondernemen

BAM gaat bouwen met de natuur

BAM Utiliteitsbouw spant zich sinds kort actief in voor planten en dieren op en rond bouwlocaties. Het bedrijf heeft samen met de Vogelbescherming een checklist opgesteld, waarmee bouwprojecten en hun omgeving natuurvriendelijker kunnen worden gemaakt.

Duurzame energie wil maar niet doorbreken

De vergroening van de Nederlandse energiemarkt wil maar geen vaart krijgen. Het aandeel van duurzame energie in de totale energievoorziening is ook vorig jaar weer nauwelijks gestegen. Ten opzichte van 2007 kwam er een half procentpunt bij: 3,4 procent van de Nederlandse energievoorziening kon in 2008 duurzaam worden genoemd.

Recycling gaat strijd aan met verbranding

Jarenlang stond afvalverbranding in een zeer positief daglicht. Maar het tij lijkt te keren. Politici in de Tweede Kamer zijn van mening dat verbranden 'uit' is. En ook afvalverwerkers zetten steeds meer in op recycling.

De Kleine Aarde gaat zakelijke markt op

Jarenlang richtte het zich op particulieren die iets wilden leren over duurzaam leven. Maar De Kleine Aarde slaat een nieuwe weg in. Bedrijven, organisaties en gemeenten zijn vanaf nu de voornaamste doelgroep van de milieuorganisatie in Boxtel. Want zij hebben de middelen om de maatschappij daadwerkelijk anders in te richten.

'Duurzaamheid moet van binnenuit komen'

De CO2-uitstoot van je bedrijf omlaag brengen. Fair trade-koffie schenken. De thermostaat lager zetten. Het zijn op zich prima maatregelen, vindt Willem Ferwerda, directeur van de Nederlandse tak van natuurbeschermingskoepel IUCN. "Maar echte duurzaamheid moet óók uit je hart komen." Dat is de plek waar de denktank Binnenkant van Duurzaamheid het thema probeert te verankeren.

Kringloopwinkels: maak lage btw mogelijk

Zeer teleurstellend, maar wij zijn nog lang niet uitgestreden. Zo reageren de Nederlandse kringloopbedrijven op een brief van Jan Kees de Jager. De CDA-staatssecretaris van Financiën liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat hij geen mogelijkheid ziet om kringloopbedrijven in het lage btw-tarief van 6 procent te krijgen. In België bestaat die mogelijkheid wel.

'Goeie' kabelgoot van aardappel, biet en spinazie

De meeste mensen denken er waarschijnlijk nooit aan. Maar voor Bas Luiting (51) zijn kabelgoten een onlosmakelijk deel van het dagelijks leven. Als oprichter en creatief directeur van Connex Cablemanagement in Moergestel is Luiting al meer dan tien jaar bezig met de goten zelf, en met de vraag hoe je deze buizen om kabels en snoeren netjes weg te werken, duurzamer kunt maken.

Afbreekbare PET-fles wekt enthousiasme én scepsis

Now you see it, now you don't. Met die slogan prijst het Canadese bedrijf Planet Green Bottle zijn nieuwste vinding aan: een biologisch afbeekbare PET-fles. De uit zichzelf verdwijnende fles zou dé oplossing zijn voor milieuvervuiling door rondslingerende plastic flessen. De Wageningse onderzoeker Christiaan Bolck gelooft er niets van.

'Groen-rechts werkt niet'

De nieuwe groen-rechtse koers van de VVD – die zowel gericht is op economische groei als op milieubescherming - werkt niet. Het is simplistisch om erop te vertrouwen dat technologie, innovatie en marktwerking de huidige milieuproblemen kunnen oplossen. Al was het maar omdat de praktijk van de afgelopen decennia heeft uitgewezen dat ze dat niet doen. Dat stelt politicoloog Bram Büscher, die volgende maand promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Identitex houdt textiel uit verbrandingsoven

Meer dan een jaar is er, samen met bedrijven en universiteiten, in het diepste geheim aan gewerkt. Nu treedt kledinginzamelaar KICI naar buiten met een geheel nieuwe vinding: de Identitex. Deze slimme machine moet ervoor zorgen dat meer tweedehands textiel de verbrandingsoven ontloopt en op hoog niveau kan worden hergebruikt.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen