Nederland zit ineens vol met C2C-adviseurs

Nu Nederland in de ban is van het cradle-to-cradle-concept, verdringen adviesbureaus en andere instanties elkaar om informatie te verschaffen en ondernemers op weg te helpen. Maar wie is nou de echte cradle-to-cradle-adviseur?

Toen Miranda Atsma in oktober 2006 de eerste tv-uitzending over cradle to cradle zag, registreerde ze direct de url www.cradletocradle.nl. De interieurarchitect was gegrepen door het idee van 'afval = voedsel' en wilde er iets mee doen. Ruim een jaar later is haar website – met als ondertitel: 'dé site voor cradle to cradle in Nederland' – online en heeft Atsma het er hartstikke druk mee. "Doordat ik die site heb, word ik zelf ook ineens gezien als autoriteit", vertelt ze. Veel mensen benaderen haar met vragen: hoe moet dat nou, een product cradle to cradle maken? Waar begin je? Hoe kom je aan informatie?

Dat kan dus via haar site. Want daar staat van alles op. Van informatie over geschikte bouwmaterialen en certificeringsprocedures tot aankondigingen van evenementen en videofilmpjes met Michael Braungart en William McDonough, de bedenkers van het steeds breder omarmde idee dat grondstoffen niet verbrand moeten worden, maar in de kringloop moeten blijven om telkens weer te worden gebruikt.

Prijskaartje
Of is dat toch niet de goede weg? Hans Havers van adviesbureau Evoke doet zijn best om zich genuanceerd uit te drukken. Ja, de website is goed, vinden Havers en zijn collega Frans Aerdts, die samen door Braungart zijn aangewezen om cradle to cradle in Nederland goed te laten 'landen'. Maar ondanks de uitvoerige informatie maakt de site toch niet duidelijk waar cradle to cradle nu precies om draait, zegt Havers. "Je krijgt nu het idee dat het ongeveer hetzelfde is als 'gewoon' duurzaam ondernemen. Maar het is iets heel anders. Cradle to cradle is een traject waarbij een bedrijf volledige openheid van zaken geeft over zijn productieproces. Er hoort wetenschappelijk onderzoek bij: materialen worden tot op moleculair niveau onderzocht. Er hoort begeleiding bij. Niet van een willekeurige consultant, maar van EPEA of MBDC, de bedrijven van Braungart en McDonough. En er hangt een prijskaartje aan."

Wat Havers wil zeggen, is dat cradle to cradle geen vrij uit te voeren proces is. "Het is een beschermde merknaam, een brand waarvan de licentie bij Braungart en McDonough ligt."

Dat idee is nog niet bij iedereen doorgedrongen. Voor de non-profitorganisatie Enviu bijvoorbeeld is cradle to cradle een 'open speelveld'. "Het kan niemand verboden worden om over dit onderwerp te praten, laat staan erover na te denken", zegt Wouter Kersten, die zich bij de organisatie met het onderwerp bezighoudt. Ook Enviu, dat projecten ontwikkelt op het gebied van duurzaam ondernemen, wordt de laatste tijd vaak benaderd door bedrijven, studenten en andere partijen die 'iets' willen met cradle to cradle. "Wij helpen duurzaam ondernemers om van idee tot implementatie te komen", vertelt Kersten. "Wij kunnen mensen leveren voor brainstormsessies, waarbij we helder proberen te krijgen wat een organisatie nu precies wil. Als blijkt dat men specifiek op zoek is naar het cradle-to-cradle-label, dan verwijzen wij uiteraard door. Maar lang niet iedereen is daarnaar op zoek. En het verkrijgen van een label is ook niet de enige manier om iets met cradle to cradle te doen."

Workshops en diners
Voor Enviu, benadrukt Kersten, is cradle to cradle zeker niet de reden van bestaan. "Het is gewoon een van de thema's waarover wij kennis ontwikkelen. Die kennis kunnen we inzetten om bedrijven suggesties aan de hand te doen."

Daar gaat het dus mis, vindt Hans Havers van Evoke. "Er zijn nu heel veel consultancy-achtige bedrijven die workshops, diners, ja zelfs hele weken over cradle to cradle organiseren. Nederland zit ineens vol met cradle-to-cradle-adviseurs. Die voeden de hype, maar bieden ze ook de richtlijnen om werkelijk aan de slag te gaan?"

Miranda Atsma heeft haar koers inmiddels met Evoke besproken. "Ik loop hen niet voor de voeten. Ik geef alleen maar gehoor aan de oproep die in het boek Cradle to cradle zelf staat: ga hiermee aan de slag."

Ook Wouter Kersten heeft contact gezocht met Evoke. "We hebben aangegeven dat we graag zouden willen samenwerken. Maar we hebben nooit antwoord gekregen. Nou ja, je kunt niet verwachten dat de rest van Nederland dan stil gaat zitten."

Gepubliceerd op www.insnet.org, 10 maart 2008

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen