Ontwerpers experimenteren met C2C-design

Een groep Venlose designers staat volgende week op de internationale Möbel Messe in Keulen met een aantal ontwerpen voor cradle-to-cradle-producten. De groep, die zich Qreamteam noemt, presenteert in Keulen onder meer prototypes van een C2C-gordijn en -tafel.

Het gordijn is, volgens ontwerper Jannie Schmitz, gemaakt van biologisch materiaal. "Een soort cellulose papierstructuur." Schmitz is er niet 100 procent zeker van dat het materiaal volledig composteerbaar is. Zo kan ze bijvoorbeeld nog niet zeggen hoe het is gebleekt. Maar aangezien het nog slechts om een prototype gaat, is dat volgens haar niet zo erg. Op de meubelbeurs in Keulen willen de ontwerpers erachter komen of er vraag is naar het product. Als dat het geval is, gaan ze de puntjes op de i zetten wat het materiaal betreft.

Complete analyse
Hetzelfde geldt voor de tafel. Het prototype is voor een deel gemaakt van het composteerbare materiaal moniflex, maar er zijn ook andere materialen in verwerkt die niet composteerbaar of volledig recyclebaar zijn.

Overigens benadrukt Schmitz dat de ontwerpers van Qreamteam zeer zorgvuldig met hun materiaalkeuze omgaan. "We stoeien al maanden met materialen en toepassingen. Uiteindelijk zullen we onze producten en productiemethoden ook compleet laten analyseren. We gaan dus niet over één nacht ijs."

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen