'Groei is de kern van het milieuprobleem'

Hij zei het vorige maand al op het cradle-to-cradle-congres in Maastricht. Volgens Roefie Hueting wordt de wereld bedreigd door een verkeerd geloof in een verkeerd geformuleerde groei. Het Reformatorisch Dagblad hield een interview met de 78-jarige eco-econoom, bedenker van het Duurzaam Nationaal Inkomen.

"Er is economisch gezien slechts sprake van groei wanneer de welvaart stijgt", betoogt Hueting. "En die is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen van productie en consumptie." Het is volgens hem dan ook onterecht dat de groei van het nationaal inkomen overal ter wereld de basis is voor het beleid. Want dat cijfer zegt niets over de staat van de natuurlijke omgeving, zoals planten- en diersoorten, lucht en water. Juist dat zijn volgens Hueting "de meest fundamentele consumptie- en productiemiddelen” waarover de mens beschikt. "Ze vormen de basis van ons bestaan en zijn grotendeels onvervangbaar.”

Twee keer zo laag
De opoffering van deze middelen moet volgens Hueting worden meegenomen in het nationaal inkomen. In het duurzaam nationaal inkomen (DNI) is dat gedaan. Het DNI ligt op ongeveer de helft van het 'gewone' nationaal inkomen. Dat betekent dat het nationaal inkomen in Nederland, wanneer er alleen duurzaam werd geproduceerd en geconsumeerd, twee keer zou laag zou zijn als nu.

Dat is, zo vermoedt Hueting, precies de reden waarom het DNI niet op grote schaal wordt gehanteerd. Het DNI zou "te gevaarlijk" zijn, "omdat het laat zien dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het milieu kan worden gered bij een toenemend nationaal inkomen.”

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen