Overvloed aan sprekers op C2C-congres

Het cradle-to-cradle-congres in Maastricht bood een overvloed aan sprekers en informatie. Als de provincie Limburg representatief is voor Nederland, dan stroomt het land binnenkort over van de grootschalige C2C-projecten.

Limburg is druk bezig met cradle to cradle. Dat kan, na het congres op 1 en 2 november, gerust worden geconstateerd. Want niet alleen Venlo zet de komende jaren in op de kringloopgedachte van C2C. Maastricht zelf wil C2C een plaats geven bij de ondertunneling van de A2, en ook op het Nederlands-Duitse bedrijventerrein Avantis en bij Heerlen zijn projecten gepland.

Kritische noot
Een van de weinige kritische noten op het congres werd geplaatst door eco-econoom Roefie Hueting, de bedenker van het Duurzaam Nationaal Inkomen (DNI). In zijn toespraak zei Hueting dat cradle to cradle volgens hem zonder forse overheidssteun geen kans maakt om in Nederland het leidende principe te worden. Ook is hij van mening dat verbetering van het milieu en natuurbehoud niet samen kunnen gaan met economische groei. “Als cradle to cradle meegaat met het groeidenken, dan haalt zij het niet”, hield de gepensioneerde econoom het congres voor. “Vergeet de groei”, was daarom zijn advies.

Dat zorgde even voor verwarring in de zaal. Want was het mooie van cradle to cradle nu niet juist het idee dat ecologie en economie wél kunnen samengaan? Maar Hueting had cijfers achter de hand. Wanneer het verschil tussen het DNI en het ‘gewone’ nationaal inkomen groeit, drijft een land volgens hem weg van milieuduurzaamheid. Tussen 1990 en 2000 is de afstand tussen de twee met 13 miljard gulden toegenomen. “Er moet heel erg veel gebeuren”, zei Hueting.

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen