‘Luierrecycling moet een optie blijven’

Amsterdam moet het idee van luierrecycling nog niet opgeven. Ook niet nu het enige bedrijf in Nederland dat zich daarmee bezighield - Knowaste in Arnhem - ermee is gestopt. De stad moet zo nodig in Den Haag aandringen op nader onderzoek naar de milieuopbrengst van recyclen als alternatief voor verbranden. Dat vindt stadsdeelwethouder Werner Toonk (VVD), verantwoordelijk voor reiniging in Oud-West.

Dat stadsdeel heeft dit jaar tijdens een proef van zes maanden ervaring opgedaan met luierrecycling via twee kinderdagverblijven. De luiers - zowel die van de kinderdagverblijven zelf, als zakken die door ouders van huis werden meegebracht - werden bij de kinderdagverblijven in een container verzameld. Eens per week werden ze opgehaald en naar Knowaste gebracht. Daar werden ze verwerkt tot herbruikbare papierpulp, plastic en compost.

Goed gevoel
Volgens Toonk is de proef succesvol verlopen. “De cijfers ken ik nog niet, dus ik kan nog niets zeggen over eventuele milieuwinst. Maar er was veel bereidheid bij de kinderdagverblijven en de ouders. Iedereen was erg enthousiast en gemotiveerd. Het gaf een goed gevoel om luiers in te leveren voor recycling.” Ook Toonk zelf, vader van twee kleine kinderen, gooide regelmatig zakken met luiers in de verzamelcontainer.

Het stadsdeel was verbaasd toen begin deze week het nieuws kwam dat Knowaste met onmiddellijke ingang zijn deuren sluit. De Amerikaanse eigenaar van het recyclebedrijf ziet volgens een persbericht te weinig strategische kansen in de Nederlandse markt en wil zich op andere landen gaan richten. Daarmee is het in Nederland - in elk geval voorlopig - niet meer mogelijk om luiers te laten recyclen.

Het bericht geeft voeding aan speculaties dat Knowaste zou zijn tegengewerkt door de papier- en de luierindustrie. Die twee partijen gaven eerder dit jaar opdracht voor een onderzoek naar de werkwijze van het recyclebedrijf. Conclusie van dat onderzoek, uitgevoerd door ingenieursbureau CE Delft, was dat recycling minder milieuvriendelijk is dan verbranding. Datzelfde werd deze zomer geconcludeerd door TNO, dat de kwestie onderzocht in opdracht van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) van de gemeente Amsterdam.

Ergernis
Knowaste ergerde zich aan deze twee onderzoeken. “We zijn het beu om elke keer opnieuw te moeten bewijzen dat onze methode om luiers te recyclen milieuvriendelijker is dan verbranding”, liet sales manager Mark Donders vorige maand weten aan Wiegtotwieg.nl. Donders wees erop dat CE Delft en TNO bewust maar een deel van het recycleproces hebben onderzocht. Van de pulp en het plastic dat Knowaste uit de luiers terugwint, worden onder meer behang, inlegzooltjes en kunststof dakpannen gemaakt. Volgens het bedrijf moet de energiebesparing die het oplevert om voor die producten gerecycled materiaal te gebruiken, in de berekening worden meegenomen. Knowaste werd in die opvatting gesteund door het bureau BGP Engineers, dat dit najaar een tegenonderzoek uitvoerde. BGP constateerde enkele weken geleden dat recycling wel degelijk milieuvriendelijk is, en veruit de voorkeur verdient boven verbranding.

De sluiting van Knowaste werpt een heel ander licht op de proef in Oud-West, waarover binnenkort een evaluatierapport verschijnt. Op basis van dat rapport wilde het stadsdeel nog dit jaar besluiten of het structureel voor luierrecycling zou kiezen. Die beslissing zou zo goed als zeker gevolgen hebben gehad voor andere stadsdelen; daar werden de ervaringen in Oud-West met belangstelling gevolgd.

Toonk vindt dat zijn stadsdeel, ondanks alles, een standpunt over luierrecycling moet formuleren. Daarnaast vindt hij dat de onduidelijkheid die is ontstaan door alle verschillende onderzoeksrapporten, moet worden weggenomen. “Laat een groep geleerden al die onderzoeken nu eens naast elkaar leggen. Dan kunnen we deze zaak eens en voor altijd ophelderen.” Toonk wil de kwestie, mocht Oud-West tot een positief principe-standpunt komen, bespreken met bestuurders van andere stadsdelen en vervolgens met milieuwethouder Marijke Vos. “Misschien kunnen we de noodzaak van zo’n definitief onderzoek dan als stad aankaarten bij de overheid in Den Haag.”

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen