Studenten zoeken alternatief voor maïs

Heb je een vernieuwend C2C-idee, komt er meteen weer kritiek. Dat overkwam de Artisjok Student Company, negen studenten van de docentenopleiding van de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. De productvormgevers bedachten een composteerbare salontafel, gemaakt van maïsvezel. Het product komt over ongeveer anderhalve maand op de markt.

Een mooi initiatief, liet Evoke onlangs weten aan Wiegtotwieg.nl. Toch heeft de Nederlandse zaakgelastigde van Michael Braungart en William McDonough kritiek: maïs is bedoeld om op te eten, niet om ván te eten. Als iedereen maar meubels maakte van maïs, zou de voedselvoorziening nog in problemen kunnen komen. En dat is volgens Evoke uitdrukkelijk niet de bedoeling van cradle to cradle.

Veevoer
Artisjok is zich van het probleem bewust en gaat daarom op zoek naar een andere grondstof. “We willen natuurlijk niemand eten uit de mond stoten”, zegt student Roel Moonen. De maïs die voor de tafels wordt gebruikt, komt uit de Verenigde Staten. Voor mensen is hij als voedsel niet geschikt, maar er had wel veevoer van kunnen worden gemaakt. Artisjok denkt dat misschien in plaats van de maïskorrels, de bladeren en steel van de plant als grondstof kunnen dienen. “Maar daar moet nog onderzoek naar worden gedaan”, aldus Moonen.

Overigens is het niet zo dat de maïs speciaal voor Artisjok aan de voedselketen wordt onttrokken. “Wij gebruiken restmateriaal dat door andere producenten is afgesneden en anders misschien zou zijn weggegooid. Biopearls, onze leverancier, recyclet dat materiaal en maakt het weer geschikt voor gebruik. En dat is natuurlijk wel weer in overeenstemming met de C2C-filosofie”, zegt de student.

Wat de composteerbare tafels gaan kosten, is nog niet bekend. Moonen: “We willen onze tafel laten concurreren met de sjiekere IKEA-tafel. Maar wat die kost, zou ik niet kunnen zeggen.”

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen