Luierrecycling is wél milieuvriendelijk

Het recyclen van wegwerpluiers is wél milieuvriendelijk. Het levert een grote bijdrage aan energiebesparing en helpt om het broeikaseffect te bestrijden. Recyclen is wat dat betreft beter dan het verbranden of vergisten van luiers. Dat concludeert het onafhankelijke ingenieursbureau BGP Engineers in een zojuist verschenen onderzoeksrapport (PDF, 892 KB). BGP noemt luierrecycling - in tegenstelling tot de andere methodes - een “meer dan klimaatneutrale” activiteit.

Voor het onderzoek was opdracht gegeven door Knowaste in Arnhem. Dat bedrijf, dat babyluiers en incontinentiemateriaal recyclet volgens een gepatenteerd systeem, wilde zich met het onderzoek verweren tegen kritiek als zou verbranding de betere methode zijn om luierafval te verwerken. Die conclusie viel deze zomer te lezen in twee andere onderzoeken, van CE Delft en TNO.

Dakpannen en inlegzooltjes
“In de recente onderzoeken is onvoldoende tot geen aandacht gegeven aan het netto energieverbruik van de Knowaste-route”, schrijft BGP in zijn rapport. “Het belangrijkste verschil is dat de eindproducten niet in de berekeningen zijn meegenomen.” Knowaste verwerkt het plastic van de luiers tot kunststof waarvan bijvoorbeeld palen en dakpannen worden gemaakt. Van de teruggewonnen papierpulp worden onder meer behang en inlegzooltjes gemaakt. Als de energie die nodig is om deze producten te maken uit gerecycled materiaal, wordt afgezet tegen het energieverbruik bij niet-gerecycled materiaal, dan blijkt de werkwijze van Knowaste uiteindelijk minder energie te kosten.

BGP concludeert dat de onderzoeken van CE en TNO onvolledig zijn. “De conclusies uit genoemde onderzoeken zouden dan ook niet zonder meer moeten worden overgenomen door beleidsmakers”, aldus de onderzoekers. Zij gaan nog een stap verder. In hun aanbevelingen schrijven de ingenieurs dat de “bijdrage die luierrecycling levert aan de vermindering van CO2-emissies zou moeten worden opgenomen in het beleid met betrekking tot klimaat en emissiereductiemaatregelen”.

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen