'Pas op voor cradle-to-cradle-hype'

De aandacht voor cradle to cradle neemt zo snel toe, dat het principe een leeg begrip dreigt te worden. Daarvoor waarschuwt Hans Havers van Evoke. Die organisatie is door EPEA, het onderzoeksinstituut van C2C-grondlegger Michael Braungart, als 'satellietpartner' aangewezen om cradle to cradle in Nederland "goed te laten landen". Bedrijven en organisaties kunnen zich tot Evoke wenden als ze hun product of werkwijze aan de C2C-eisen willen aanpassen. Evoke schakelt vervolgens wetenschappers en consultants in om dat proces te begeleiden.

"Iedereen wil ineens iets met cradle to cradle", constateert Havers. "Bedrijven, de overheid - iedereen wil het zo groot mogelijk aanpakken. Regio's, liefst het hele land moet cradle to cradle worden! Het principe van de circulaire economie dreigt daardoor een marketinginstrument te worden. Terwijl wij juist willen focussen op de inhoud."

Vliegwieleffect
Evoke is inmiddels met niet de minste partners over het onderwerp in gesprek. Zo wil Schiphol onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor cradle-to-cradle-initiatieven op de luchthaven. En ook de Amsterdamse Zuidas heeft interesse. "Het zijn nog heel oriënterende gesprekken. We moeten het allemaal nog ontdekken", aldus Havers, die inmiddels een klein jaar in zijn huidige rol aan het werk is.

Het eerste wat Evoke op gang wil brengen, is de ontwikkeling van cradle-to-cradle-producten. "Daardoor kan een vliegwieleffect ontstaan. Bedrijven staan niet op zichzelf; als een producent écht cradle to cradle wil werken, zullen ook bedrijven in zijn netwerk - zoals toeleveranciers - aan de eisen moeten voldoen." Zeker bij een groot bedrijf als Schiphol kan het vliegwieleffect enorm zijn.

Meubels van maïs
Havers signaleert al een aantal positieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de textielindustrie. "Zo loopt er een initiatief om tweedehands kleding te verwerken tot producten die gebruikt kunnen worden in de bouw- en interieurwereld. De extra stap richting cradle to cradle zal in het productieproces moeten plaatsvinden." Hij ziet liever zulke voorbeelden van recycling dan een initiatief als dat van de Artisjok Student Company. Dat bedrijf, opgericht door studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, maakt composteerbare meubels van biologisch geteelde maïs. "Natuurlijk moet je dat initiatief waarderen", haast Havers zich te zeggen. "Maar het kan nóg beter."

Zijn probleem met maïsmeubels is dat de gebruikte maïs wordt onttrokken aan de voedselketen. "Als dat op grote schaal gebeurde, zou je in de voedselketen een probleem creëren." En dat is niet de bedoeling van cradle to cradle. "We willen niet problemen delen, we willen - via een geheel nieuwe benadering van productontwikkeling - oplossingen bieden."

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen