Huurkerstboom is gat in de markt

De huurkerstboom ontpopt zich als het jongste gat in de duurzame markt. Sinds Sinterklaas is vertrokken, worden aanbieders van herbruikbare kerstbomen platgebeld.

Bij Randijk Hoveniers in Leusden heerst topdrukte. De biologische kweker haalt dit jaar 2.000 kerstbomen van het veld. Dat is bijna twee keer zo veel als vorig jaar. En twintig keer zo veel als vier jaar geleden, toen Randijk voor het eerst huurkerstbomen aanbood. "We begonnen in 2005 met honderd bomen", vertelt kweker Erwin Kooijman, die het project - onder de noemer Adopteer een Kerstboom - bedacht. Sindsdien is het hard gegaan.

Waar het succes vandaan komt? "Bij steeds meer mensen ontstaat het besef dat het eigenlijk best verspillend is om elk jaar een nieuwe kerstboom te nemen", weet Kooijman. Zo is het bij Randijk zelf ook gegaan: "Wij dachten op een gegeven moment ook: waarom zou je niet langer met een boom doen? Dat kan heel goed, als je hem maar beter verzorgt." Volgens de stichting MilieuCentraal is de huurkerstboom, voor mensen die een levende boom willen, de meest milieuvriendelijke keuze.

Grotere overlevingskans
Om de bomen geschikt te maken als herbruikbare kerstboom, worden de sparren bij Randijk van jongsaf 'rondgestoken'. "De dikke wortels worden afgestoken", vertelt Kooijman. "Daarmee zorg je dat de kluit klein blijft en dat de haarwortels, die vocht en voedsel opnemen, zich dicht bij de stam ontwikkelen. Op die manier heeft de spar als kerstboom een grotere overlevingskans."

Van de bomen die na de afgelopen kerstviering bij Randijk weer het veld in gingen, wordt ruim 90 procent dit jaar opnieuw ingezet. Kooijman: "Er zijn mensen die hun kerstboom dit jaar al voor de vierde keer komen halen. Elk jaar is hij een stukje groter." De bomen van Randijk zijn inmiddels ook op andere plaatsen in het land verkrijgbaar. Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar verhuurpunten in Abcoude, 's Graveland en Waalre. Dit jaar komt voor het eerst ook Amsterdam daarbij.

Als een trein
In de hoofdstad zijn de bomen vanaf komend weekend beschikbaar bij duurzame bouwmarkt Eco-Logisch. Een enorme verrassing, noemt eigenaar Rob Bos het succes van de actie tot nu toe. Bos had tot een paar weken geleden geen idee of er animo zou zijn voor de huurkerstbomen. "Maar op een gegeven moment begon de telefoon te rinkelen en dat is niet meer opgehouden. Mensen willen van alles weten, ze willen bomen reserveren... Het loopt als een trein!"

Bos begint dit jaar met enkele honderden bomen. "We doen dit voor het eerst, en moeten nog uitvinden wat er allemaal bij komt kijken." Maar hij weet nu al zeker dat hij volgend jaar ook weer meedoet. "En dan komen we beter beslagen ten ijs."

Afscheid
Bij alle succesverhalen over de kerstbomenverhuur, valt dat van de Milieupunten Utrecht een beetje uit de toon. Deze wijksteunpunten, waar buurtbewoners terechtkunnen voor informatie en advies op het gebied van natuur en milieu, begonnen dertien jaar geleden al met huurkerstbomen. "En we zijn in de loop der jaren steeds gegroeid", zegt Alette Los van het Milieupunt Oost. Dit jaar verwacht Los ongeveer zevenhonderd belangstellenden voor een huurboom. De verhuur verloopt heel goed. "We hebben inmiddels een automatisch bestelsysteem dat ons veel werk bespaart."

Maar dat systeem wordt dit jaar vermoedelijk voor het laatst ingezet. Want de Utrechtse milieupunten zijn slachtoffer geworden van bezuinigingen. "Onze subsidie is ingetrokken, we worden opgeheven", zegt Los met spijt. Wat dat voor de kerstbomenactie betekent, is nog niet helemaal duidelijk. De milieupunten hopen dat die door groepen bewoners in de verschillende wijken zal worden overgenomen. In kannen en kruiken is dat allemaal nog niet. Los: "Daarom is de kerstbomenactie dit jaar toch een soort afscheid."

Ook gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 8 december 2009

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen