Column - Verduurzaamd hout

Deze winter heb ik me voor een artikel dat ik wilde schrijven, verdiept in het onderwerp verduurzaamd hout. Ik had daar tot dat moment altijd een neutrale tot positieve associatie bij. Verduurzamen, dat heeft met duurzaamheid te maken, dacht ik. Dat zal dus wel goed zijn. Dat bleek een hele domme gedachte.

Een uurtje zoeken op internet leverde een stortvloed aan zorgwekkende informatie op. Het verduurzamen van hout blijkt een proces te zijn waartegen al vele jaren door tal van actiegroepen wordt gestreden.

Wat is het probleem? Het verduurzamen of impregneren van hout gebeurt met chemische bestrijdingsmiddelen waar stoffen zoals chroom, koper en arseen in zitten. Als het hout dat daarmee is behandeld lang buiten staat en wordt blootgesteld aan regen, dan lekken die stoffen er geleidelijk uit. Hetzelfde gebeurt als het hout wordt gereinigd met een hogedrukspuit. Dan komen ze vrij en sijpelen de bodem in. Zo komen deze gevaarlijke stoffen uiteindelijk ook in ons water terecht.

Althans, dat zeggen de tegenstanders. Volgens de producenten zitten de stoffen goed opgesloten in het hout en komen ze er niet uit. De tegenstanders zijn volgens hen onruststokers die je niet moet geloven.

Nu is er, las ik tijdens mijn zoekrondje, sinds 2003 een Europese richtlijn die stelt dat geïmpregneerd hout niet in contact mag komen met de menselijke huid omdat het zwaar kankerverwekkend is. Sinds juni 2004 mag hout dat is behandeld met chroom en arseen in Nederland om die reden niet meer worden verkocht. Maar de richtlijn geldt niet voor verduurzaamd hout dat al ís verkocht – bijvoorbeeld in de vorm van speeltoestellen voor kinderen. Die speeltoestellen mogen dus blijven staan. Maar als ze ooit moeten worden weggehaald, dan moeten de mensen die dat komen doen, uit arbo-overwegingen handschoenen dragen.

Hout dat met koperhoudende middelen is verduurzaamd, mag nog wel worden verkocht. Bedrijven die speeltoestellen en tuinmeubels van dit soort materiaal verkopen, adverteren met het feit dat hun verduurzamingsmiddelen geen chroom en arseen bevatten, en noemen hun product daarom 'milieuverantwoord'. Maar de tegenstanders wijzen erop dat deze bedrijven niet zeggen welke stoffen de verduurzamingsmiddelen dan wél precies bevatten. En dat mensen die het weten kunnen – zoals oud-milieustaatssecretaris Van Geel – jaren geleden al openlijk twijfelden aan de veiligheid van deze middelen.

De zaak is, kortom, erg complex. Deze winter was ik ook met allerlei andere dingen bezig. Dus uiteindelijk heb ik het erbij laten zitten. Maar nu is het weer lente en spelen mijn kinderen weer buiten. En dan vraag ik me toch af: al die houten klimtoestellen in speeltuintjes, wat zit daar eigenlijk in? Die bankjes die ernaast staan voor de ouders, zijn die eigenlijk wel okee? En wat voor speeltoestellen staan er precies op het schoolplein? Misschien moet ik het onderwerp toch weer eens oppakken.

Ook gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 10 mei 2009

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen