De Kleine Aarde gaat zakelijke markt op

Jarenlang richtte het zich op particulieren die iets wilden leren over duurzaam leven. Maar De Kleine Aarde slaat een nieuwe weg in. Bedrijven, organisaties en gemeenten zijn vanaf nu de voornaamste doelgroep van de milieuorganisatie in Boxtel. Want zij hebben de middelen om de maatschappij daadwerkelijk anders in te richten.

Bij De Kleine Aarde kunnen particulieren al sinds de jaren zeventig inspiratie opdoen voor een 'ander' leven. Op het drie hectare grote terrein in Boxtel worden elk jaar cursussen en workshops gehouden waarin je leert vegetarisch te koken, een ecologische moestuin aan te leggen of een mandje te vlechten van wilgentenen. En dat blijft ook zo, verzekert Martijn Messing, sinds februari directeur van de milieuorganisatie.

Mondiale voetafdruk
Maar om te komen tot een werkelijk duurzame samenleving is er volgens hem meer nodig. "We willen zo veel mogelijk mensen stimuleren om samen te gaan werken aan noodzakelijke duurzame ontwikkeling", zegt Messing. Dat betekent dat niet alleen goed willende burgers ertoe moeten worden aangezet om hun privé-leefstijl te veranderen. Ook bedrijven, scholen, gemeenten en provincies moeten leren hoe het anders kan.

Daarbij zet De Kleine Aarde het meetinstrument van de mondiale voetafdruk in. De voetafdruk geeft aan op hoeveel vierkante meters aarde een persoon of bedrijf met zijn activiteiten beslag legt. Bedrijven kunnen bij De Kleine Aarde vanaf eind mei hun voetafdruk online laten berekenen. Vervolgens kunnen ze in Boxtel advies op maat en begeleiding inkopen om die voetafdruk te verkleinen. Hoewel Messing zelf liever spreekt van 'verbeteren'. "Dat past beter in onze nieuwe visie. De Kleine Aarde heeft heel lang gewaarschuwd: jongens, het gaat niet goed zo. Vanaf nu willen we niet zozeer waarschuwen als wel inspireren. Informatie verstrekken, alternatieven aanreiken, een platformfunctie vervullen."

Zonneboiler
Er is genoeg werk te doen, weet Messing. "Bel maar eens een cv-installateur op en zeg dat je een zonneboiler wilt. Grote kans dat die installateur zegt: dat heb ik nog nooit gedaan. Hij is er niet tegen, hij heeft er gewoon nog geen ervaring mee." En zo is het met veel duurzame aanpassingen die werkelijk verschil zouden maken wanneer ze op grote schaal werden toegepast: de mogelijkheden zijn er, de interesse is er, maar de partijen die de beslissingen nemen, zijn nog te onbekend met het nieuwe en kiezen daardoor toch nog vaak voor het oude. Daardoor gaat bijvoorbeeld het duurzaam maken van de Nederlandse woningvoorraad – wat volgens Messing hard nodig is - nog maar langzaam.

De nieuwe aanpak van De Kleine Aarde moet daar verandering in brengen. "Wij gaan niet meer alleen wachten op de particulier die naar ons toe komt, wij gaan ook de professional faciliteren", vertelt Messing. Met opleidingstrajecten, lezingen en workshops op locatie en begeleiding-op-maat. Zo komt er een opleidingsmodule 'train de vakman/vrouw', waarin vaklieden, zoals de cv-installateur, een nieuwe duurzame techniek onder de knie kunnen krijgen.

Experimenteren
Voor de onafhankelijke stichting De Kleine Aarde is de nieuwe weg ook een manier om geld te verdienen. En om meer te doen met de eigen faciliteiten. Want tot nu toe komen bezoekers vooral in het weekend naar Boxtel. Door de week is het erg stil op het ruime terrein, waar duurzaam leven op allerlei manieren in praktijk wordt gebracht en aan het publiek wordt getoond. Zo is er een uitgebreide kruiden- en groentetuin, een compoststation, een hoek met bijenkorven en een veldje met diverse windmolens. Het bezoekerscentrum met restaurant heeft wanden van leemstuc, een composttoilet en een groen dak. Dat alles ligt er van maandag tot vrijdag vaak wat verlaten bij. Maar daar komt verandering in, als het aan de nieuwe directeur ligt. "Wij hebben hier de hele week de ruimte om te experimenteren", aldus Messing.

Ook gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 19 april 2009

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen