Groningers zingen voor behoud van milieuzak

"Wij willen onze pakken, onze pakken in de zak." Zo begint het protestlied dat de gemeenteraden van de Groningse plaatsen Leek, Marum en Grootegast onlangs hebben opgenomen. Het lied is een pleidooi voor het behoud van de zogeheten milieuzak. Die speciale afvalzak, waarmee de drie gemeentes sinds 2005 met veel succes kunststofafval scheiden, dreigt te sneuvelen door het beleid van milieuminister Cramer.

"De milieuzak werkt geweldig", vertelt milieuwethouder Harry Fellinger van de gemeente Leek. Via de zak, die huis aan huis wordt opgehaald door een recyclingbedrijf, wordt per huishouden jaarlijks 85 kilo kunststofafval ingezameld. "Daarvan wordt meer dan 70 procent hergebruikt."

Melk- en sappakken
Met dat percentage zit de milieuzak ver boven de resultaten die Cramer wil boeken met haar plannen voor de inzameling van kunststofafval. "Haar doel is om over drie jaar 42 procent van het afval te hergebruiken", weet Fellinger.

Dat wordt dus makkelijk voor de Groningers, zou je denken. Met de milieuzak zijn zij al zo goed bezig, dat ze ook nu al ruimschoots aan de landelijke norm voldoen. Zonder enige extra investering scoren ze straks bijna twee keer zo hoog als de rest van het land.

Maar zo eenvoudig ligt het niet. Het systeem met de milieuzak werkt namelijk nét een beetje anders dan wat Cramer voor ogen heeft. "De crux zit bij de drankenkartons, dus bij de melk- en sappakken", legt Fellinger uit. Die pakken, die van binnen een laagje kunststof of aluminium hebben, mogen in de milieuzak. In de recyclingfabriek worden ze uit de afvalstroom gevist, uit elkaar gehaald en verwerkt tot enerzijds herbruikbaar karton en anderzijds herbruikbaar plastic of aluminium.

Niet acceptabel
Bij het inzamelsysteem dat Cramer wil invoeren, vallen de melk- en sappakken buiten de boot. Fellinger: "De minister zegt: daar zit karton in, dus dat hoort niet bij het kunststofafval." De milieuzak voldoet volgens Cramer pas aan de landelijke norm, als de drankenkartons er niet meer in mogen.

Die wijziging is voor Marum, Leek en Grootegast niet acceptabel. Ten eerste niet omdat die een stap terug zou betekenen op milieugebied. Maar er is ook een financiële reden. "Als we deze wijziging doorvoeren, dan betekent dat dat burgers twee keer voor die pakken moeten betalen. In de supermarkt betalen ze al verpakkingstaks. En als de pakken in de grijze vuilniszak worden afgevoerd, betalen ze er nog een keer voor. Want we hanteren hier het diftar-systeem; hoe meer afval je in de grijze zak aanbiedt, hoe hoger je afvalstoffenheffing."

Petitie
De drie gemeentes proberen volgens Fellinger al een jaar over de kwestie in gesprek te komen met het ministerie van VROM. "Maar het schiet niet op." Eind deze maand staat het landelijke kunststofafvalbeleid op de agenda van de vaste Kamercommissie VROM. Daarom is nu voor de Groningers het moment aangebroken om "de politiek te bestoken" met hun visie. "We hebben cd-roms met ons protestlied opgestuurd naar alle partijen in de commissie, het filmpje is te zien via YouTube en Hyves, en mensen kunnen online een petitie tekenen voor behoud van de milieuzak."

Wat de Groningers gaan doen als Den Haag niet luistert? "Daar wil ik niet op vooruitlopen", zegt Fellinger. "Maar ik weet wel dat wij dit systeem beslist niet willen veranderen."

Ook gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 8 maart 2009

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen