'Goeie' kabelgoot van aardappel, biet en spinazie

De meeste mensen denken er waarschijnlijk nooit aan. Maar voor Bas Luiting (51) zijn kabelgoten een onlosmakelijk deel van het dagelijks leven. Als oprichter en creatief directeur van Connex Cablemanagement in Moergestel is Luiting al meer dan tien jaar bezig met de goten zelf, en met de vraag hoe je deze buizen om kabels en snoeren netjes weg te werken, duurzamer kunt maken.

Een duurzame kabelgoot, schiet de wereld daar iets mee op? Jazeker, vindt Luiting. "Het is geen kleine industrie. In kabelgoten gaat in Nederland jaarlijks tussen de 120 en 150 miljoen euro om. Grote kantoortuinen gebruiken ze massaal. Dus als het om duurzaamheid gaat, is er wel degelijk winst te boeken met een goeie kabelgoot."

Aardappelschillen
Die heeft Luiting nu naar eigen zeggen ontwikkeld: op de vakbeurs Facilitair in Den Bosch presenteerde hij twee weken geleden de Chipchain, een geheel biologisch afbreekbare kabelgoot gemaakt van bioplastic, dat op zijn beurt is vervaardigd uit aardappelschillen en geverfd met natuurlijke kleurstoffen uit onder meer bieten en spinazie.

De ondernemer kent de opvatting dat je deze grondstoffen eigenlijk niet zou moeten gebruiken om er spullen van te maken, omdat je dan voedsel – aardappelschillen dienen ook als varkensvoer - aan de voedselketen onttrekt. "Maar geloof me, de aardappelwereld produceert zo veel afval, ze weten niet waar ze ermee naartoe moeten." Ook voor de kleurstoffen wordt volgens Luiting alleen echt afval gebruikt.

Cradle-to-cradle-textiel
Als het aan Connex ligt, blijft het trouwens niet bij de kabelgoot van aardappelschillen. "Binnenkort ga ik experimenteren met bioplastic gemaakt uit houtafval", vertelt Luiting. "Dan kan ik ook een houtversie van de biologisch afbreekbare kabelslurf aanbieden."

Een ander traject waar de ondernemer veel mogelijkheden ziet, is hergebruik van bestaande kabelgoten. "Als een kantoorpand wordt heringericht, worden meestal alle kabelgoten eruit gesloopt", weet hij. "Bijvoorbeeld omdat de lak die erop zit, niet de goede kleur heeft." Zonde van het materiaal, vindt hij. "Die kabelgoten zijn van staal, die kunnen wel vijfhonderd jaar mee." Voor zijn eigen studio heeft Luiting bij wijze van experiment stoffen omhulsels ontwikkeld, die met klittenband om de oude kabelgoot heen kunnen worden gedaan. "Dan zijn ze weer als nieuw, en bij een herinrichting kun je ze eenvoudig vervangen." Het liefst wil Luiting zijn kabelgootomhulsels laten maken van composteerbare cradle-to-cradle-textiel. Hij gaat binnenkort contact leggen met de Zwitserse textielfabrikant Rohner, die cradle-to-cradle-meubelstoffering maakt.

Gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl/mvo op 1 februari 2009

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen