Afbreekbare PET-fles wekt enthousiasme én scepsis

Now you see it, now you don't. Met die slogan prijst het Canadese bedrijf Planet Green Bottle zijn nieuwste vinding aan: een biologisch afbeekbare PET-fles. De uit zichzelf verdwijnende fles zou dé oplossing zijn voor milieuvervuiling door rondslingerende plastic flessen. De Wageningse onderzoeker Christiaan Bolck gelooft er niets van.

De fles van Planet Green Bottle is, net als gewone PET-flessen, gemaakt van polyethyleen. Daaraan is een gepatenteerde stof toegevoegd, die Reverte wordt genoemd. Deze stof, ontwikkeld door het Britse Wells Plastics, zorgt ervoor dat plastic waaraan de stof is toegevoegd, uiteenvalt in brokstukken. Die brokstukken zouden vervolgens door micro-organismen kunnen worden omgezet in CO2 en water.

Dagje aan het strand
Het proces van afbraak begint volgens Planet Green Bottle pas wanneer de zogeheten oxo-bio-afbreekbare fles wordt blootgesteld aan zuurstof, ultraviolet licht en warmte. Met andere woorden: zolang de fles op het schap in een koele supermarkt of voorraadkast staat, is er niets aan de hand. En ook een dagje aan het strand zal de afbreekbare fles niet direct doen oplossen: Reverte bevat een stabilisator die ervoor zorgt dat de fles de eerste twee jaar na productie sowieso intact blijft.

Planet Green Bottle wijst op onderzoek van de Amerikaanse maritiem wetenschapper Charles Moore, oprichter van de Algalita Marine Research Foundation in Californië. Volgens Moore drijft er in de Stille Oceaan een berg plasticafval zo groot als Afrika. Moore spreekt van 'plastic soep' die het zeeleven ernstig bedreigt.

De biologisch afbreekbare PET-fles moet aan dat probleem een einde maken. "Natuurlijk is het het beste om PET-flessen te recyclen", erkent John James, exportmanager van Wells Plastics. "Oxo-bio-afbreekbaar plastic kán ook worden gerecycled. Maar de realiteit is gewoon dat slechts een klein deel van alle PET-flessen daadwerkelijk in een recycle-cirkel terechtkomt. Heel veel PET belandt uiteindelijk in het milieu. Reverte zorgt ervoor dat die flessen niet honderden jaren blijven rondzwerven, maar na ongeveer tien jaar verdwenen zijn."

Te groot
Christiaan Bolck, programma-coördinator bioplastics bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum, is sceptisch over die claim. "Het gaat er bij mij niet in dat deze stof in staat zou zijn om polymeren helemaal te laten verdwijnen", zegt hij. Bolck kent de afbreekbare PET-fles nog niet, maar heeft wel ervaring met andere oxo-bio-afbreekbare producten. "Daarbij worden de polymeren onder invloed van zuurstof opgeknipt in stukjes", legt hij uit. "Het 'bio' in oxo-bio-afbreekbaar duidt op de bewering dat die kleine stukjes kunnen worden opgegeten door micro-organismen. Maar dat is in werkelijkheid niet zo. De kleine fracties die overblijven, zijn te groot voor micro-organismen. Ze blijven rondzwerven."

Dat is dus niet waar, bezweert James van Wells Plastics. Hij is niet verbaasd over de scepsis vanuit Wageningen, noch is de kritiek nieuw voor hem. "Mensen die zich bezighouden met bioplastics zeggen dit altijd. Zij zijn per definitie sceptisch over ons, want wij werken met traditioneel plastic, op basis van olie. Wij zijn de concurrentie." Wetenschappelijk bewijs dat micro-organismen de kleine stukjes wél kunnen verteren, is er voldoende, zegt hij. "Kijk maar op de website van het Oxo-Biodegradable Plastics Institute."

De scepsis uit de hoek van bioplastics heeft vooralsnog trouwens geen negatieve gevolgen voor de marketing van de afbreekbare PET-fles. Volgens James is er, sinds de introductie van de fles eind vorig jaar, massale belangstelling van drankenfabrikanten. Planet Green Bottle zou op het punt staan een grote klant binnen te slepen. Daarna, verwacht James, zullen andere drankenproducenten snel volgen.

Gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 20 januari 2009

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen