Vereniging OpNieuw! promoot upcycling

Jarenlang voelde hij zich met zijn pleidooi voor hergebruik een roepende in de woestijn. Maar sinds de opkomst van het cradle-to-cradle-denken wordt er ineens naar hem geluisterd. Deze zomer richtte de Brabantse ondernemer Ad Comperen, samen met vier andere bedrijven én de Koninklijke Metaalunie, de vereniging OpNieuw! op. Die probeert hergebruik van producten bij Nederlandse bedrijven tussen de oren te krijgen.

Comperen weet waarover hij praat: hij is naast voorzitter van OpNieuw! ook directeur van ACE Re-use Technology in Horst. Dat bedrijf doet niet anders dan producten gereedmaken voor hergebruik. ACE Re-use Technology reviseert elektromechanische aandrijvingen, vooral voor kopieerapparaten. "Die machines zijn een aantal jaren gebruikt in een bedrijf", vertelt Comperen. "Vervolgens komen de aandrijvingen bij ons. Wij lopen alles na, optimaliseren ze en maken er weer nieuwe, modernere, betere producten van, waar bedrijven weer jaren mee voort kunnen. Wat wij doen is upcycling pur sang. En daar zijn we niet pas mee begonnen toen Michael Braungart en William McDonough dat woord gingen gebruiken in hun cradle-to-cradle-theorie – we doen het al 25 jaar."

Hergebruik is voor een ondernemer op allerlei gebieden lonend, benadrukt Comperen. "Door onderdelen en materialen steeds opnieuw te gebruiken, kun je je kosten behoorlijk verlagen. Want je hebt minder nieuwe grondstoffen nodig, minder energie en ook minder arbeidskracht. Tegelijkertijd breng je je eigen CO2-uitstoot omlaag. Maar het grootste voordeel voor een ondernemer is toch wel dat je via hergebruik de materiaalstroom beheerst."

Ontzettend veel leren
Dat laatste legt hij nader uit. "Veel producenten van machines weten eigenlijk niet waar hun producten blijven. Ze verkopen ze vaak via tussenpersonen, die apparaten zwermen uit over de hele wereld. De producent ziet ze nooit meer terug. Als je je machines na enkele jaren terugneemt, en je haalt ze helemaal uit elkaar, dan kun je daar ontzettend veel van leren. Je ziet slijtagepatronen, en als je die kent, dan kun je bedenken wat je aan de machine moet veranderen om hem in de toekomst beter te maken."

Maar ook het contact met de klant, dat bij deze manier van werken in stand blijft, is volgens Comperen goud waard. "Want je weet precies wat een klant wil, wat hij nodig heeft. Daar kun je op inspelen bij het ontwerpen van nieuwe machines. En die nieuwe machines kun je meteen weer aan die klant verkopen."

OpNieuw! is voortgekomen uit het Platform Hergebruik Producten, waarin Comperen al enige jaren actief was, samen met vier andere bedrijven uit de metaalindustrie. "We organiseerden workshops, hielden presentaties over de voordelen van hergebruik van producten en bezochten bedrijven om te kijken welke hergebruikroutes die zouden kunnen organiseren."

Winst
Maar het bleef nog een beetje vrijblijvend. Totdat de Koninklijke Metaalunie in beeld verscheen. Die bleek bereid het initiatief de status van branchegroep binnen de eigen gelederen te geven. "Anno nu moeten ook wij onze bijdrage leveren aan CO2-reductie en het zuiniger omspringen met grondstoffen", onderbouwt Gerard Wyfker, beleidssecretaris duurzaamheid en milieu bij de Metaalunie.

Hij verwacht dat de leden van OpNieuw! zullen merken dat hergebruik winst oplevert. En dat ze, door hun onderling contact, elkaar kunnen helpen bij het oplossen van materiaalproblemen. "Want wat voor de een een afvalproduct is – tonermateriaal bijvoorbeeld, ik noem maar iets – dat kan voor de ander misschien een waardevolle grondstof zijn."

Gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl/mvo op 27 september 2008

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen