Vliegen geen probleem voor 'groen' reisbureau

Ze zijn naar eigen zeggen het eerste reisbureau ter wereld dat de klimaatschade van vakantiereizen gratis compenseert. Greenbookings wil duurzaam reizen voor iedereen bereikbaar maken. Critici vragen zich af waarom het reisbureau dan geen écht klimaatvriendelijke reizen aanbiedt.

Inderdaad, geeft Raoul Kiksen toe, het zou duurzamer zijn om geen vliegvakanties aan te bieden, maar alleen fiets-, bus- en treinreizen. Maar wat zou Truus uit Zoetermeer in dat geval doen? Die zou haar jaarlijkse vliegreis naar Kreta bij een ander reisbureau boeken. "Naar Kreta vliegt ze hoe dan ook", weet Kiksen. "Mensen willen niet inleveren op mobiliteit."

Gratis CO2-compensatie
Daar probeert Greenbookings ze dan ook niet toe aan te zetten. Het online reisbureau, dat nu driekwart jaar open is, heeft alle denkbare vliegreizen in de aanbieding: voor 449 euro naar Egypte, voor 369 naar Malta. Maar ook autovakanties en losse hotelovernachtingen kunnen worden geboekt. Het enige verschil met andere reisbureaus is dat Greenbookings alle klimaatschade die een vakantiereis veroorzaakt, gratis compenseert. Kiksen legt uit hoe dat werkt: "Wij hebben ingenieursbureau CE in Delft een model laten ontwikkelen dat de gemiddelde CO2-uitstoot per bestede euro berekent. Die uitstoot compenseren wij door een deel van de verkoopprovisie die wij als reisbureau opstrijken, te investeren in duurzame technologie en duurzame energie." Zo investeert Greenbookings in windmolenparken en projecten met zonne-energie.

Hoe het mogelijk is dat die investeringen de klant geen extra geld kosten? "Als online reisbureau hebben wij geen kantoren met duur personeel", vertelt Kiksen. "En we hangen niet het PSV-stadion vol met reclame." Greenbookings adverteert wel, maar via goedkopere kanalen, zoals de 'gesponsorde koppelingen' bij Google. Verder verkopen Kiksen en zijn collega Paul Selier hun product via partnerschappen. Zo heeft Greenbookings afspraken met verzekeraar Achmea. "Mensen die daar een reisverzekering afsluiten, krijgen onze lidmaatschapskaart erbij. Met die kaart krijg je 5 procent korting op al onze reisproducten." Op die manier wordt een vakantiereis volgens Kiksen dus én goedkoper dan bij andere aanbieders, én duurzamer. "Wij maken duurzaam reizen bereikbaar voor iedereen."

Gefronste wenkbrauwen
Die redenering doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. Paul Peeters, lector duurzaam toerisme aan de internationale hogeschool NHTV in Breda, wijst erop dat duurzaam reizen iets anders is dan klimaatschade compenseren. "Je kunt je er wel bij neerleggen dat Truus nu eenmaal naar Kreta wil vliegen. Maar uit onderzoek is bekend dat reisorganisaties wel degelijk invloed hebben op het keuzegedrag van consumenten. Waarom richt Greenbookings zich niet in op de markt van werkelijk klimaatvriendelijke reizen? Internationale treinreizen zijn bijvoorbeeld nog steeds erg lastig te boeken – die markt ligt nog helemaal open. Op die manier zou Greenbookings een sterkere bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem."

Kiksen sluit niet uit dat Greenbookings in de toekomst ook treinreizen gaat aanbieden. "Maar we concentreren ons nu eerst op het verkopen van de reizen die we nu in ons pakket hebben. En wat vliegreizen betreft bieden wij het duurzaamste alternatief."

Gepubliceerd in Ondernemen!, het opinieblad van MKB-Nederland, september 2008

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen