BioBox maakt afvalscheiding aantrekkelijker

De gemeente Apeldoorn denkt een nieuw middel te hebben gevonden om inwoners enthousiast te maken voor afvalscheiding. De BioBox moet het mogelijk maken groente- en fruitafval op een schone manier en zonder stankoverlast apart te houden.

De BioBox is een ventilerend afvalemmertje voor in de keuken. Er horen composteerbare zakjes van maïszetmeel bij. "Die zakjes 'ademen'", vertelt Robert Bos van RBI Apeldoorn. Dat bedrijf is nu ruim een jaar bezig om het systeem, dat in Duitsland is ontwikkeld door Natura Verpackungs Gmbh, in Nederland te introduceren. "Doordat het systeem ademt, droogt het groente- en fruitafval uit en gaat het niet schimmelen en stinken, ook niet in de zomer als het warm is." Wanneer het emmertje vol is, kan het composteerbare zakje met inhoud en al in de groene GFT-container of in het compostvat. "Op die manier blijft ook de groene container schoon", aldus Bos.

De gemeente Apeldoorn heeft het schone systeem deze zomer bij wijze van proef uitgedeeld aan vierhonderd huishoudens. Die gaan de BioBox – die door de distributeur overigens MaxAir wordt genoemd – de komende vijf maanden testen. Als zij eind januari 2009 enthousiast blijken, worden de emmertjes mogelijk in heel Apeldoorn verspreid.

Afvalberg
"We doen dit experiment omdat we de afvalberg willen terugdringen", vertelt gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen. "Het restafval dat in Apeldoorn wordt opgehaald, bestaat voor ruim een kwart uit groente-, fruit- en tuinafval. Dat is zonde, want van GFT kan compost worden gemaakt, of groene stroom. We ontwikkelen dus allerlei initiatieven om GFT uit de grijze bak te krijgen."

Van der Steen begrijpt trouwens best hoe het komt dat zo veel groen afval niet op de goede manier wordt ingeleverd. "Mensen hebben over het algemeen meer 'grijs' dan 'groen' afval", weet hij. "Ze stoppen hun GFT vaak in de grijze bak erbij in plaats van de twee bakken allebei aan de straat te zetten." Dat heeft een tweeledige oorzaak. "Ten eerste moeten inwoners van onze gemeente betalen voor het aanbieden van de groene en de grijze container; ze zetten een container dus niet half leeg aan de straat." Maar wachten totdat de groene bak vol is, willen veel mensen ook niet, vanwege de stank en het vies worden van de bak. Aan die laatste twee zaken moet de BioBox een einde maken.

"We leven nu eenmaal in een welvaartsmaatschappij", verklaart distributeur Bos de behoefte aan het product. "Je moet de mensen iets aanreiken waardoor afval scheiden aantrekkelijk wordt." De eerste ervaringen in Apeldoorn lijken positief. "Sinds de start van de proef zijn de groene containers nu twee keer opgehaald en er zaten zakjes uit de BioBox in. De emmertjes worden dus gebruikt", aldus woordvoerder Van der Steen.

Prima resultaat
Niet alleen Apeldoorn experimenteert trouwens met de BioBox. Ook in de gemeente Oldebroek loopt op dit moment een proef van een aantal maanden. Daaraan doen 1.250 huishoudens mee. In Deventer ontvangen meer dan 1.400 adressen volgende maand een BioBox. "Een prima resultaat voor dit moment", zegt Bos. Hij verwacht dat de belangstelling voor het systeem de komende tijd gestaag zal toenemen.

Gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 18 augustus 2008

Beantwoorden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegestane HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Images can be added to this post.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen