Zonovergoten Repair Café in Amsterdam-West

Nu het mooi weer wordt, blijven ook de reparateurs van het Repair Café niet binnen zitten. Afgelopen zondag hield het Repair Café zijn eerste editie in de open lucht. De reparatiedeskundigen waren op 18 april aanwezig op een zonovergoten buurtfestival in Amsterdam-West. In twee kramen op het gras gingen ze tal van kapotte spullen te lijf. Vaak met succes!

Top-reparatie van de dag was een kapotte platenspeler met cassettedeck. Elektricien Willem Bos had er behoorlijk wat werk aan. Terwijl een verslaggever en fotograaf van het Algemeen Dagblad toekeken, schroefde hij het ding open en haalde allerlei draadjes los. Een tijd later klonk harde muziek over het festival- terrein: de platenspeler deed het weer! Volgens Bos was de stroomtoevoerdraad losgeschoten en de aandrijfriem uitgerekt. Eigenaar Gertie Tomlow kon tevreden zijn: ze kan haar platenspeler gewoon weer gebruiken en hoeft geen nieuw apparaat te kopen.

Opvallend
Naaister Miranda Kolvoort leefde zich uit op kapotte kleren. Kolvoort houdt vooral van opvallende reparaties, waarbij je de reparatie kunt zien. "Ik vind het leuk om kledingstukken mooier te maken", vertelt ze. Kolvoort dichtte een groot gat in een roodwollen omslagdoek door er een stuk stof met een raceautoprint op te naaien. "Hij knalt eruit, vind je niet?"

Voor computerreparateurs Paul Sikkens en Boudewijn Rückert, van computerwinkel en -werkplaats Login PC, was deelname aan het Repair Café een experiment. "Het is vooraf heel moeilijk in te schatten met wat voor computer- problemen mensen zullen komen", vertelt Rückert. "Dat maakt het voor ons ook lastig om te bepalen welke apparatuur we meenemen naar het Repair Café." Wellicht gaan de computerklussers zich volgende keer, in de vorm van een workshop, richten op een paar specifieke, veel voorkomende mankementen aan computers.

Het volgende Repair Café in Amsterdam-West is op zondag 27 juni, opnieuw in Buurtcentrum De Havelaar (Douwes Dekkerstraat 2, tel. 020-6890711).

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen