Workshop over cradle-to-cradle-materialen

“Als er binnen een jaar niet meer kennis komt over welke materialen je kunt gebruiken bij het ontwerpen van producten, dan houdt het snel op met cradle to cradle.” Dat verwacht Joost Backus van Koekoek BV, een ontwikkelingsmaatschappij voor de creatieve industrie in Venlo. Om de kennis over C2C-materialen te vergroten, organiseert Koekoek op 28 februari een workshop over dat onderwerp.

Aanleiding voor de materialendag zijn de ervaringen van Koekoek zelf. "Wij zijn nu ongeveer een halfjaar bezig met cradle-to-cradle-ontwerp, maar we lopen keer op keer tegen hetzelfde probleem aan: welke materialen kunnen we gebruiken en welke niet?", vertelt Backus. Hij geeft een voorbeeld: "Neem cellulose van oud papier. Dat is een natuurlijk materiaal dat je dus heel goed voor een cradle-to-cradle-product zou kunnen gebruiken. Zou je denken. Maar dan blijkt dat materiaal allemaal foute stoffen uit te wasemen, waardoor het toch weer niet cradle to cradle is."

Tegenstrijdigheden
Backus heeft zich de afgelopen maanden "groen gesurft" naar toepasbare basismaterialen, zo schrijft hij op zijn weblog. Lezingen van C2C-goeroe Michael Braungart boden geen uitkomst: "Ik begon zelfs een hekel te krijgen aan zijn tegenstrijdigheden. “It’s OK to make mistakes”, “It’s not about being less bad, it is about being good”. Maar als je dan iets doet is het allemaal “bad” en PLA (bioplastic) uit zetmeel ruïneert “topsoil” en weet ik het allemaal. Veel keurt-ie af, maar nergens (voor mijn gevoel) geeft-ie duidelijk aan wat je wel moet/kunt doen en welke materialen je wel kunt gebruiken."

De materialenworkshop moet die leegte voor een deel opvullen. Een van de sprekers op de dag is Martin Beeh, directeur van Material ConneXion in Keulen. Material ConneXion beheert al – in vier steden op de wereld - een bibliotheek met duizenden materiaalmonsters waarmee ontwerpers, architecten en kunstenaars inspiratie kunnen opdoen. Binnenkort komt daar een database van C2C-materialen bij. Op de materialendag zijn ook mensen van chemieconcern DSM aanwezig.

Koekoek hoopt met de materialenworkshop cradle-to-cradle-ontwerpers een stapje verder te helpen. "De filosofie van cradle to cradle is prachtig, maar de praktijk is er ook nog."

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen