Repair Café in Ostadetheater drukbezocht

Het tweede Repair Café in de Amsterdamse wijk De Pijp werd afgelopen zondag drukbezocht. Zeker zestig buurtbewoners kwamen op 11 april met kapotte spullen naar het Ostadetheater. Daar was het, al snel na de start om 12 uur, een drukte van belang.

Patiënten
Onder meer de volgende patiënten werden binnengebracht: een pianokruk met verkeerd geboorde gaatjes, een gescheurde stofzuigerslang, een staande lamp waarvan het kogelgewricht niet goed draaide, een cassetterecorder met vastzittende cassette, een kapotte staafmixer, een sieradendoosje met deksel waarvan de scharnieren hadden losgelaten, een loszittende speelgoed spoorwegovergang, diverse broeken met kapotte ritsen, vestjes met ontbrekende knopen, wollen truien met mottengaatjes en een tafelkleed met een grote slijtplek in het midden.

De handen vol
Elektriciens Willem Bos en Gerald Tros hadden de hele middag hun handen vol, net als de naaisters Marjanne van der Vliet en Marianne Ziekemeyer, meubelmaker Peter Ladiges, fietsenmaker Giovanni en allround klusassistent Domenique Karl. De meest verrassende klussen werden tot een goed einde gebracht: het roze tafelkleed werd door de eigenares zelf op bijzondere wijze hersteld met de wolplamuurmethode, de pianokruk ging in goede staat weer mee naar huis en in de apparatenhoek kreeg Peter Ladiges een staande ovatie toen hij een kapot gewaande naaimachine weer aan de praat kreeg.

Tv, radio en kranten
Ook de media waren voor het Repair Café uitgerukt. Een cameraploeg van Vroege Vogels TV filmde hoe presentatrice Andrea van Pol de mouw van haar jasje liet herstellen, AD-columniste Marieke Henselmans greep de gelegenheid aan om haar staafmixer te laten onderzoeken en ook van dagblad Trouw was een verslaggever aanwezig. Organisator Martine Postma, van de Stichting Repair Café, was na afloop nog te gast bij het Llink-programma Atlas op Radio 1.

Veel bezoekers waren oprecht dankbaar, getuige de vele zeer positieve reacties in het gastenboek. "Super!", schreef een bezoeker. "Mijn dierbare rieten tasje weer gerepareerd met een stuk fietsbinnenband. Alle schoenmakers in de stad vonden 't de moeite niet meer waard. Wat een geluk, deze positieve werkplaats!"

Voorzichtig de tijd nemen
Bezoeker Liesbeth verwoordde het maandagochtend, in een reactie op de Repair Café-site, als volgt: "Gisteren kwam ik bij jullie met mijn printer die alleen nog maar ratelde. Een wat oudere man had tijd voor me en pakte het ding van me aan, hij maakte hem heel behoedzaam open wat soms moelijk was door bepaalde rare klemmetjes die nauwelijks zichtbaar waren, maar gestaag ging hij voort en kreeg hem open. Het was hoofdzakelijk voorzichtig aan, alles zag er goed uit, hij wees me op een paar mechanismen, maakte hem weer dicht en had dus eigenlijk alleen maar een uur lang veel aandacht aan dat plastic apparaat gegeven. Maar het geschenk hiervan is heel groot want die printer print gewoon weer. Ik heb gisterenmiddag geleerd dat goed kijken en voorzichtig de tijd nemen dus de beste remedie is!"

Het volgende Repair Café is zondag 18 april, van 12.00-16.00 uur, in Buurtcentrum De Havelaar (Douwes Dekkerstraat 2) in Amsterdam-West. Meer informatie op www.repaircafe.nl.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen