Poppenhuis

Op straat vond ik een poppenhuis. Een houten poppenhuis van twee verdiepingen, met een rood dak en allemaal leuke, kleine meubeltjes: een tafel met stoeltjes, een boekenkast, een wc'tje, een badkuip... Er was zelfs een zachtbeklede schommelbank voor op het dakterras. Want ook dat had dit poppenhuis: een dakterras, omheind met een gefiguurzaagde balustrade. Een trappetje met eveneens gefiguurzaagde, spaanplaten treden leidde ernaartoe.

Het was, kortom, een prachtig poppenhuis. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om het bij het vuilnis te laten staan. Maar ik begreep dat ik er ook thuis niet mee kon aankomen – wij hebben al een poppenhuis, twee zelfs. Daarom nam ik het mee naar Repair Café Amsterdam-Oost, dat toen nog in het oude Casa-gebouw was gevestigd. Daar heeft het ongeveer een jaar gestaan. Er werd wel eens mee gespeeld door kinderen die met hun ouders meekwamen naar het Repair Café. Niet vaak, maar dat gaf niet. Het stond niet in de weg.

Toen ging het Repair Café verhuizen. Op onze nieuwe locatie hadden we niet permanent een eigen ruimte ter beschikking. Onze spullen kregen, buiten de wekelijkse Repair Café-bijeenkomsten, een plaats in magazijnkasten. Voor het poppenhuis - bepaald geen onmisbaar onderdeel van onze inventaris – was geen ruimte meer.

Kerstcadeau
Vorig voorjaar bracht ik het daarom naar de kringloopwinkel van het Leger des Heils. Daar waren ze er blij mee. En ik was ook blij, want ik was op een nette manier van dit stuk speelgoed afgekomen. Daarna verdween het uit mijn gedachten.

Totdat de kersttijd aanbrak. Op een dag liep ik met mijn zoon van 6 langs de winkel van het Leger des Heils. "Kijk!", riep hij opeens. "Het poppenhuis uit het Repair Café!" Inderdaad. Daar stond het. Op een verhoging in de feestelijke kerstetalage. De meubeltjes stonden allemaal op hun plaats, het dak was winters bestrooid met vlokjes nepsneeuw. Kleine poppetjes zaten op de bank. Maar het mooiste was het prijskaartje dat eraan hing: € 12,50, en daaronder de mededeling: 'verkocht, wordt opgehaald'.

Ik was verguld toen ik dat las. Het poppenhuis, dat twee jaar daarvoor nog afval was geweest, was nu misschien wel een kerstcadeau geworden! En niet eens een cadeau dat stiekem eigenlijk van het vuilnis kwam. Nee, een echt cadeau uit een winkel, waar geld voor was betaald. Een cadeau waarvan de koper alleen maar zou weten dat het € 12,50 had gekost. Waardoor dat eens waardeloze poppenhuis nu daadwerkelijk € 12,50 waard was geworden.

Nog een paar dagen zagen we het poppenhuis staan als we langs de etalage van de Leger des Heils-winkel liepen. Toen was het weg. Ik hoop dat het inmiddels een nieuw leven heeft.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen