Natuur blijft netjes buiten op C2C-congres

Veel nieuwe visies op cradle to cradle leverde het congres van P+ op 11 oktober niet op. In het Planetarium in Amsterdam-Zuidoost zou het gaan over de kansen van C2C in Nederland. Maar de sprekers - op twee na - wijdden zich vooral aan analyses van de cultural creative: de kritische ‘prosument’, die behalve consument ook producent is (van filmpjes op YouTube, van lemma’s op Wikipedia) en die zich door niemand in een hokje wil laten duwen.

Over cradle to cradle ging het eigenlijk alleen in de presentaties van Wessel Breeuwsma (van de Amerikaanse meubelfabrikant Herman Miller) en Albin Kälin (CEO van het EPEA-instituut van Michael Braungart). Maar die bijdragen waren dan ook zeer de moeite waard. Breeuwsma vertelde over de lange geschiedenis van Herman Miller met duurzaamheid. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om vanaf 2020 helemaal geen afval meer te creëren. Uiteraard demonstreerde Breeuwsma de Mirra, de C2C-bureaustoel die voor 96 procent recyclebaar is.

Sokken en beha's
Kälin ging in vogelvlucht langs alle sectoren waarin EPEA actief is om C2C-producten en -processen te introduceren. Van lichaamsverzorging tot luchtvaart en van architectuur tot schoonmaakmiddelen. Kälin noemde een heel scala aan (bestaande én toekomstige) C2C-producten uit de textielindustrie. Dat is de sector waarin, volgens Braungart en McDonough, de C2C-revolutie zich het eerst zal voltrekken. Er komen composteerbare sokken, panty’s, beha’s, handdoeken en badjassen. Composteerbare ritsen, knopen en stretch-stoffen moeten zorgen voor steeds meer toepassingen.

Over C2C-producten uit Nederland werd niet gesproken. En wat misschien ook jammer was: dat de bijeenkomst in een doorsnee-congreszaal werd gehouden. In de architectuur staat cradle to cradle voor gebouwen waarin daglicht en frisse lucht de mensen binnen verbinden met de wereld buiten. Dat aspect kwam kort aan de orde in de presentatie van Herman Miller. Maar dat gebeurde wel in een afgesloten zaaltje, met de gordijnen dicht en kunstlicht aan, waardoor de natuur - het was een prachtige, zonnige herfstdag - netjes buiten bleef.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen