Minder broeikasgas door katoenen luier

Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker dan wegwerpluiers, blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal. Volgens het onderzoek veroorzaken wasbare luiers tijdens hun werkzame leven minder broeikasgassen dan wegwerpluiers. Dit ondanks de energie die nodig is om de luiers na gebruik weer schoon te krijgen. Verder is de milieubelasting als gevolg van landgebruik bij wegwerpluiers zeven keer zo hoog als bij wasbare luiers.

Tot nu toe was het verschil in milieubelasting tussen beide soorten luiers niet goed te bepalen, zegt Milieu Centraal. De organisatie heeft bij de vergelijking naar de hele levenscyclus gekeken. Er is rekening gehouden met de productie, de verpakking, het gebruik (wassen, drogen, wasmiddelen, etc.) en het afval dat uiteindelijk ontstaat en hoe dat wordt verwerkt.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen