Kraanwaterflesje is fles en beker in één

Het duurde iets langer dan verwacht. Maar afgelopen maandag kon het Haarlemse creatief bolwerk Harlem Legacy dan toch het winnende ontwerp presenteren van De Dopper, het handige en milieuvriendelijke flesje dat je kunt vullen en hervullen met kraanwater.

Wereldwaterdag was de gelegenheid bij uitstek om de winnaar bekend te maken van de ontwerpwedstrijd die in januari begon. Die wedstrijd moest een alternatief opleveren voor de plastic flesjes met bronwater die overal te koop zijn en die na eenmalig gebruik massaal worden weggegooid. Waardoor, volgens de initiatiefnemers, alleen al in Nederland dagelijks minimaal 500.000 plastic flesjes in de vuilnisbak belanden, of zomaar op straat. Dat terwijl het geïmporteerde bronwater niet beter of gezonder is dan het water dat overal in Nederland gratis uit de kraan komt.

Waterglas op een voetje
Het winnende ontwerp is niet alleen een flesje, maar tegelijkertijd ook een beker. De fles kan iets boven het midden worden losgeschroefd, waarna het bovenste deel op zijn kop op een voetje kan worden gezet om dienst te doen als waterglas. Inzender van het winnende flesje is industrieel ontwerper Rinke van Remortel.

Merijn Everaarts, van Harlem Legacy, is erg enthousiast over het resultaat. "Dit ontwerp is precies wat we voor ogen hadden met De Dopper: het is handig, het ziet er mooi uit en je kunt het makkelijk schoonmaken." Op het bovenste deel van het flesje kan bovendien een naam of bedrijfslogo worden geprint. Op die manier is De Dopper ook geschikt als relatiegeschenk. Volgens Everaarts heeft de gemeente Groningen al interesse getoond.

Harlem Legacy is inmiddels bezig met de volgende stap in het proces. "We zijn producenten aan het selecteren om het flesje te maken en we zoeken bedrijven die het in de markt willen zetten." Everaarts denkt aan grote ketens als de Hema of H&M. "Die laatste zou De Dopper bij de accessoires kunnen verkopen."

Phone-app
In hoeverre is het materiaal waarvan het flesje wordt gemaakt eigenlijk milieuvriendelijk? "Het liefst hadden we cradle-to-cradle-materiaal willen gebruiken", vertelt Everaarts. "Maar dat is niet gelukt. Wel hebben we als eis gesteld dat het flesje van gerecycled materiaal moet zijn. Waarschijnlijk wordt het polycarbonaat, dat is het materiaal waarvan bijna alle bidons en drinkflesjes worden gemaakt." Als alles meezit, komt De Dopper deze zomer op de markt.

Om het drinken van kraanwater nog meer te promoten, hebben de Haarlemse creatieven ook een iPhone-app ontwikkeld. Die geeft gratis watertappunten in de hele wereld aan.

Ook gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl op 23 maart 2010

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen