Koffiekopje verslaat plastic beker pas na 4 keer

Een begrijpelijke reflex bij voorstanders van hergebruik: als onderzoek uitwijst dat wegwerpbekertjes het milieu minder belasten dan koffiekopjes van porselein of aardewerk, dan is er vast van uitgegaan dat kopjes na ieder gebruik worden afgewassen.

Dat blijkt niet zo te zijn. In de recente TNO-studie waaruit plastic bekertjes als milieuvriendelijkste alternatief naar voren kwamen, is het effect van minder vaak afwassen wel degelijk bekeken. De stenen kop moet meer dan vier keer worden gebruikt om minder milieubelastend te worden dan het wegwerpbekertje.

Wie écht milieubewust bezig wil zijn, kan volgens de studie het beste de hele dag uit één wegwerpbekertje drinken. "Bij het meer dan eens gebruiken van het polystyreen bekertje wordt het alleen maar milieuvriendelijker ten opzichte van de porseleinen kop of aardewerk mok", zo schrijft TNO, dat de studie uitvoerde in opdracht van de Stichting Disposables Benelux. Die stichting is een samenwerkingsverband van de drankenautomatenbranche, fabrikanten/leveranciers van wegwerpproducten en grondstofproducenten.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen