Knowaste maakt mogelijk doorstart

Synthese adviesgroep, Royal Haskoning en het EMT-kenniscluster werken aan een doorstart van het geliquideerde luierrecyclebedrijf Knowaste. De drie bedrijven hebben de afgelopen weken de kosten en baten van het recycleproces onderzocht en zien mogelijkheden om het Arnhemse bedrijf weer rendabel te maken. De definitieve plannen moeten uiterlijk half december bekend worden.

De initiatiefnemers zijn nog druk in gesprek met andere partijen die mogelijk aan de doorstart willen meebetalen. “De business case is nog niet rond, maar de vooruitzichten zijn positief”, zei Olaf Fennis van Royal Haskoning tegen Wiegtotwieg.nl.

Te mooi om te laten liggen
Royal Haskoning, een internationaal opererend adviesbureau, zegt vooral ideologische overwegingen te hebben om Knowaste weer in bedrijf te willen krijgen. “Knowaste hield zich bezig met de ultieme vorm van recycling. Het proces is te mooi om te laten liggen”, zegt Fennis. Zeker als het ook financieel iets kan opleveren.

Het luierrecyclebedrijf in Arnhem werd eind oktober zeer plotseling gesloten. Door stijgende energieprijzen in combinatie met dalende tarieven om afval te verbranden, zagen de Amerikaanse aandeelhouders geen toekomst meer in de Nederlandse vestiging van Knowaste. Voor de klanten van het recyclebedrijf - gemeenten, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen - kwam de sluiting als een donderslag bij heldere hemel.

Beter benutten
De general manager van Knowaste Nederland, Fred van Leent, is de afgelopen weken nauw betrokken geweest bij de kostprijsanalyse van het recycleproces. Synthese adviesgroep, Royal Haskoning en het EMT-kenniscluster denken kosten te kunnen besparen door de installatie van Knowaste beter te benutten en het energieverbruik omlaag te brengen. Verder willen ze andere scheidings- en bewerkingstechnieken toepassen, waardoor de producten die na recycling ontstaan, hoogwaardiger zijn en meer opbrengen.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen