Doorstart Knowaste zo goed als rond

De doorstart van het luierrecyclebedrijf Knowaste in Arnhem is zo goed als rond. De drie partijen die sinds eind oktober hiermee bezig zijn, hebben een investeerder gevonden die het recycleproces wil voortzetten. Volgende week moeten handtekeningen worden gezet onder de definitieve afspraken. Dat is net op tijd: de veiling van het Knowaste-materieel stond half december gepland.

Volgens de initiatiefnemers - Synthese adviesgroep, consultancybureau Royal Haskoning en het EMT-kenniscluster - ligt er inmiddels een gedegen business case met goede perspectieven voor de toekomst.

KplusV
Olaf Fennis van Royal Haskoning zwaait vooral lof toe aan de organisatieadviseurs van bureau KplusV, onderdeel van het EMT-kenniscluster. "KplusV heeft echt de kar getrokken, bedrijven bij elkaar gebracht." In het EMT-kenniscluster werkt het Arnhemse bedrijfsleven samen op het gebied van energie- en milieutechnologie.

Luierrecyclebedrijf Knowaste werd eind oktober zeer plotseling gesloten. Door stijgende energieprijzen in combinatie met dalende tarieven voor afvalverbranding, zagen de Amerikaanse aandeelhouders geen toekomst meer in de Nederlandse vestiging van Knowaste. Voor de klanten van het recyclebedrijf - gemeenten, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen - kwam de sluiting als een donderslag bij heldere hemel.

Het nieuwe bedrijf, dat een andere naam krijgt, moet wél rendabel worden. De initiatiefnemers denken dat dat mogelijk is door de installatie van Knowaste beter te benutten en minder energie te gebruiken. Verder willen ze andere scheidings- en bewerkingstechnieken toepassen, waardoor de producten die na recycling ontstaan, hoogwaardiger zijn en meer opbrengen.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen