Doorstart Knowaste gaat niet door

De doorstart van luierrecyclebedrijf Knowaste is mislukt. De bank heeft het bod van de initiatiefnemers op de gehele installatie van het Arnhemse bedrijf vandaag afgewezen. De machines zullen nu worden ontmanteld en in delen worden toegekend aan degenen die er vorige maand tijdens een veiling op hebben geboden.

"Het is einde Knowaste", constateert een teleurgestelde Olaf Fennis van consultancybureau Royal Haskoning, dat samen met Synthese adviesgroep en het EMT-kenniscluster het initiatief voor de doorstart had genomen. "We hebben ons het vuur uit de sloffen gelopen voor een heel aantrekkelijk bod. Dat bod is nog herhaaldelijk gewijzigd om aan de eisen van de bank, de curator en het veilinghuis tegemoet te komen. Maar het is ons - letterlijk - niet gegund."

Wat de doorslag heeft gegeven voor de afwijzing, kan Fennis niet zeggen. De curator was volgens hem vóór de doorstart, en ook de bank had vertrouwen in de plannen om de luierrecycling weer winstgevend te maken. Maar behalve deze twee was sinds half december ook het Amsterdamse veilinghuis Troostwijk een partij in het proces. Dat wilde geld zien voor de veiling die volgens de aanhangers van de doorstart helemaal niet had hoeven plaatsvinden.

Royal Haskoning, Synthese adviesgroep en het EMT-kenniscluster gaan de zaak volgende week evalueren. Dan wordt ook besloten of de voormalige klanten van Knowaste - gemeenten, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen - nog apart over het stuklopen van de doorstart zullen worden geïnformeerd.

Naar een wereld zonder afval

Wiegtotwieg.nl is een website over duurzame producten. De titel is ontleend aan het boek Cradle to cradle. Daarin wordt een wereld zonder afval beschreven. Zo’n wereld is mogelijk als we maar slim ontwerpen! Meer lezen